Een manifest voor je leven

Holstee-Manifesto-Poster-Original-Hold-LG-537x356Ik hou van inspirerende quotes. Als ik er eentje op Internet vind die me raakt of – precies op het juiste moment dat ik een reminder nodig heb – verschijnt, dan bewaar ik die op mijn computer. Of, beter nog, ik pin hem tegenwoordig naar mijn Pinterest pagina.

Nu kom ik vaak een poster tegen met daarop een hele verzameling levenswijsheden, gedrukt in een prachtig grafisch design. Ik ben vorige week eens gaan opzoeken waar die poster toch eigenlijk vandaan komt. En wat blijkt? De levenswijsheden op de poster hebben samen een naam: het Holstee Manifest. Het werd in 2009 geschreven door de broers Dave en Mike Radparvar samen met hun vriend Fabian Pfortmuller. In hun vrije tijd werkten de drie aan hun droom om duurzame en milieuvriendelijke spullen aan de man te brengen en ze zochten naar iets wat hun allereerste product moest worden. Uiteindelijk kwamen ze op het idee om een nieuw soort T-shirt te maken, namelijk eentje van gerecycled plastic met aan de zijkant een zak in de vorm van een soort holster: een Holstee. Ze namen gelijktijdig ontslag bij hun werkgevers en begonnen full-time aan hun bedrijf te bouwen. Wat een lef! Om zichzelf te inspireren en een “boost” te geven als het even tegenzat, schreven Dave, Mike en Fabian hun manifest, publiceerden hem op hun website en… dachten er verder niet meer aan.

tumblr_mjm3hbIa0T1rueqyfo1_1280-1Een tijdje later postte iemand het manifest op de social blogging site Tumblr en van daaruit verspreidde het zich via andere sociale netwerken over de wereld. In maart 2010 maakte grafisch ontwerpster Rachael Beresh een gestyleerde versie van het manifest om het op posters en ansichtkaarten af te drukken. En geloof het of niet, die allereerste posters en ansichtkaarten werden gedrukt op papier gemaakt van olifantenmest!  

Het grappige is nou dat niet het T-shirt of een ander product maar juist die iconische poster één van Holstee’s best-sellers is. Het manifest is inmiddels zelfs vertaald in 12 talen!

Er is een site bij gemaakt en een video die nu al meer dan 1 miljoen hits heeft. Dave, Mike en Fabian zijn nog altijd enorm verrast wanneer iemand ze bedankt voor de poster. “Het is net alsof nooit iemand de mensen verteld heeft dat je van het leven moet genieten,” zegt Dave. “Misschien moet je iets gewoon ontzettend vaak zien voordat je ernaar handelt.”

One thought on “Een manifest voor je leven

  1. Pingback: Ongevera Feel Good filmpje - Ongevera

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s