Over loopmeditatie en “mindfulness”

Een monnik wandelt door de straten van, waarschijnlijk, Tokyo. Hij lijkt zijn contrasterende omgeving compleet vergeten te zijn, terwijl hij zich er juist volkomen bewust van is. Hij beoefent een bijzondere staat van bewustzijn: hij observeert oordeelloos zijn omgeving en observeert tegelijkertijd zonder oordeel zichzelf terwijl hij zijn omgeving observeert. Dit is een vorm van loopmeditatie, ook wel kinhin geheten.

Ik vind dit één van de mooiste scènes uit de indrukwekkende film Baraka. Kijk eens hoe weloverwogen hij zijn voeten neerzet en zichzelf daarbij in evenwicht houdt, luister eens naar het precieze rinkelen van zijn bel, observeer ook zijn prevelen van de woorden van een gebed en zijn gecontroleerde ademhaling.

Kijk eens naar zijn jachtige omgeving. De voorbijgangers zijn druk maar tonen respect en hinderen hem niet in zijn oefening. Er is rondom ieder van ons op veruit de meeste momenten van alles aan de hand – en ook in ons binnenste is meestal allerlei rumoer. In hoeverre zijn we ons hiervan bewust? Of “slaapwandelen” we door het leven als voorgeprogrammeerde en geconditioneerde automaten? Bevinden we ons constant in een moment in de toekomst of in het verleden, of zijn we werkelijk aanwezig in het hier en Nu?

Het hele wezen van de monnik is gefocust op zijn lopen, zijn gebed en het rinkelen van de bel. Tegelijkertijd is hij stil en zich helder bewust van alles om hem heen en binnenin hem. Hij is wat wij hier in het westen “mindful” noemen. Hoewel dat woord eigenlijk nogal de plank misslaat. De “mind” is juist leeg, maar wel heel alert.

Deze scène laat bij veel mensen een sterk beeld van wonderlijke schoonheid achter. Wellicht omdat alleen al het kijken naar deze monnik ons een beetje in het Nu trekt.

“Leegheid is vorm en vorm is leegheid”
~ Hagakure

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s