Over situaties en je oordeel

Er was eens een oude wijze boer die vele jaren op zijn land had gewerkt. Op een dag rende zijn paard ervandoor. De buren hoorden het nieuws en kwamen bij de boer langs. “Wat een pech!” zeiden ze terwijl ze de boer bemoedigend op zijn schouders klopten. “Misschien,” reageerde de boer.

De volgende ochtend kwam het paard terug naar zijn stal, met in zijn kielzog twee wilde paarden. “Wat geweldig!” riepen de buren verrast. “Misschien,” antwoordde de boer.

Een dag later probeerde de zoon van de boer één van de wilde paarde te berijden. Het dier bokte en steigerde en wierp de zoon met een ferme boog ter aarde. De zoon brak zijn been. Weer kwamen de buren langs om hun medeleven met dit ongeluk te betuigen. “Misschien,” riep de boer.

De volgende dag arriveerden enkele officieren van het leger in het dorp om de dienstplichtige jonge mannen mee te nemen. Toen ze zagen dat de boerenzoon een gebroken been had, sloegen ze hem over. De buren hoorden ervan en feliciteerden de boer met zijn fortuinlijke wending van zaken.

Volgens de wijze boer zijn er in wezen geen goede of slechte situaties. Er zijn alleen maar situaties. De gedachten van zijn buren, hun oordelen erover, maakten dat de situaties in hun ogen goed of slecht waren.

Een situatie op zichzelf kan jou nooit blij of verdrietig maken. Je gedachten hebben die macht wel. Tenminste, als je je gedachten die macht geeft, door ze te geloven. Als je zegt: “Deze situatie is heel slecht,” weet je dat dan met absolute zekerheid? Kun je ooit iets in deze wereld met absolute zekerheid weten? Dit is overigens al een hele oude filosofische vraag. De meeste mensen die deze vraag ooit voorgeschoteld kregen, moesten ontkennend antwoorden. Je noemt iets dat je voor waarheid aanneemt zonder het zeker te weten een geloof. En iets geloven is altijd een keuze.
Er zijn alleen maar situaties. Je gedachten erover maken het goed of slecht. Welke gedachten verkies je te geloven? Wanneer je probeert een situatie er gewoon te laten zijn, komt veel rust, helderheid en energie vrij. Het werkt zo: Als ik door mijn raam naar buiten kijk dan zie ik bijvoorbeeld een boom. Ik kan allerlei gedachten over die boom hebben: het is een mooie boom, een lelijke boom, een “herfstboom”, een kale boom en ga zo maar door. Het maakt voor die boom overigens niets uit. Hij is gewoon een boom. En als ik die boom gewoon zie zoals hij is – en niet zoals ik denk of geloof dat hij is – dan zie ik hem pas echt. En geldt dat niet evenzo voor je kijk op situaties – en je voor kijk op je medemensen?

“The primary cause of unhappiness is never the situation but your thoughts about it.” ~Eckhart Tolle
(Oneness With All Life)

2 thoughts on “Over situaties en je oordeel

  1. Pingback: Over angst, accepteren en de dingen die gebeuren in het Nu | DidadoDeb's Blog

  2. cheers for the actual article i’ve recently been on the lookout with regard to this kind of advice on the net for sum time proper now so numerous thanks efeccedkakfd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s