Een rekening gevuld met gelukkige herinneringen

Een oude man van 92 neemt vandaag zijn intrek in een bejaardentehuis. Hij is netjes gekleed en je kunt zien dat hij aandacht besteedt aan zijn verschijning. Zijn vouw van 87 is onlangs overleden en zijn verhuizing is uit deze nood geboren.

Nadat hij enkele uren in de hal van het tehuis heeft gewacht komt een verpleger zeggen dat zijn kamer gereed is. De oude man glimlacht zacht. Terwijl ze samen langzaam naar de lift lopen – de oude man met behulp van een wandelstok – beschrijft de verpleger de kamer. Hij heeft een laken voor het raam gehangen als provisorisch gordijn.

“Ik vind hem erg mooi!” zegt de oude man met het enthousiasme van een achtjarige die zojuist een nieuw hondje heeft gekregen. “Meneer, u heeft de kamer nog niet eens gezien!” reageert de verpleger. “Wacht even af, we zijn er bijna.”  “Dat maakt niet uit” antwoordt de oude man.

“Geluk is iets wat ik van tevoren kies. Dat ik de kamer al of niet mooi vind hangt niet af van het meubilair of het decor. Het hangt af van hoe ik het besluit te zien. Ik heb al in gedachten besloten dat ik de kamer mooi vind.”

“Het is een keuze die ik elke ochtend maak wanneer ik wakker word. Ik kan er bijvoorbeeld voor kiezen om mijn dag in bed door te brengen, elke moeilijkheid tellend die ik met de onderdelen van mijn lichaam heb die niet meer goed functioneren. Of ik kan opstaan en de hemel danken voor die lichaamsdelen die nog wel goed werken.”

“Elke dag is een gift en zolang ik mijn ogen kan openen zal ik me richten op de nieuwe dag  en al de gelukkige herinneringen die ik gedurende mijn leven heb vergaard.”

Het leven is als een bankrekening. Je neemt in latere dagen datgene op wat je gedurende je leven hebt gestort. Een mooie raad: stort zoveel geluk als je maar kunt op je rekening van herinneringen. Je zult er later je voordeel mee doen!
Lieve vrienden, dierbaren, mensen wiens pad ik heb mogen kruisen: dankjewel voor jullie aandeel in het vullen van mijn rekening van herinneringen, die ik zelf ook nog steeds blijf vullen!

4 thoughts on “Een rekening gevuld met gelukkige herinneringen

  1. Wat zeg je het mooi Deborah! Gisteren had ik een rotdag, met veel slecht nieuws en toen vroeg iemand me, na alles aangehoord te hebben: was er ook nog goed nieuws? En na even na te hebben gedacht, wist ik ineens iets. Ja, er was ook nog goed nieuws. En het leuke is, dat ik dáár nu de hele dag al aan denk. Dus ja, zet je gelukkige momenten maar vast!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s