Over kennen, kunnen, zelfkennis en zelfliefde

Er was eens een vrouw van een jaar of zestig. Ze had bijna haar hele volwassen leven gewerkt en daarbij veel kinderen en jong volwassen de weg gewezen, geholpen, begeleid en geïnspireerd. Natuurlijk waren er ook wat uitdagingen op haar pad gekomen en haar werk was niet altijd gemakkelijk geweest. Maar ze had veel geleerd, haar vele talenten kunnen ontwikkelen  en haar warme behulpzame hart met velen kunnen delen.

Op een dag viel ze van haar fiets. Ze had daarbij een hersenschudding opgelopen en haar heup  was gebroken. Nu kon ze een tijdje niet werken, want ze moest herstellen en daar kwam ook nog een revalidatie bij. Toen ze eindelijk voldoende hersteld was om weer aan het werk te gaan, werd ze door haar collega’s met open armen ontvangen. Stukje bij beetje nam ze een aantal van haar vroegere taken weer op zich. Niet alle, want dat kon ze niet meer. Door het ongeluk was ze wat langzamer geworden en haar concentratievermogen was wat achteruit gegaan. Gelukkig begrepen de mensen dat. Maar naarmate het jaar vorderde, raakte haar geschiedenis beetje bij beetje in de vergetelheid. De mensen begonnen haar weer te vragen om die extra klusjes te doen die ze vroeger zo mooi uitvoerde, want ze stond om haar vele talenten bekend en de mensen maakten daar graag gebruik van.

Haar geest kende immers geen enkele beperking!

Die nieuwe situatie gaf de vrouw een dubbel gevoel. Aan de ene kant kon ze niet begrijpen waarom de mensen haar nog steeds voor dergelijke klusjes vroegen. Ze wisten toch dat ze tegenwoordig een aantal lichamelijke beperkingen had? Aan de andere kant vond ze het nog altijd heel leuk om die klusjes uit te voeren. Dus nee zeggen viel haar vreselijk zwaar. Haar geest kende immers geen enkele beperking!

“Ik ken het, maar ik kan het niet!”, dacht de vrouw. “Ik ken alle ins en outs van wat me gevraagd wordt heel goed, maar door mijn lichamelijke beperkingen kan ik het niet uitvoeren – in ieder geval niet zoals ik het me zou wensen.”

Er is een groot verschil tussen kennen en kunnen. En er zijn op aarde meer mensen die kennen dan er mensen zijn die kunnen. Alleen weten mensen dat soms niet. Sommige mensen lezen boeken en weten daarna veel van een onderwerp af – maar kunnen ze het ook toepassen? In mijn klassen zitten altijd wel een paar leerlingen die de leerstof kennen, maar bij de uitvoering toch een matig cijfer halen. Deze voorbeelden vallen onder een gebrek aan zelfduiding, een tekort aan zelfkennis.

Daar staat tegenover dat de vrouw in dit verhaal veel kennis had die ze ook nog kon toepassen. Maar door haar beperkingen was ze niet meer instaat die kennis uit te voeren. Dat wist ze heel goed. Dat “nee” zeggen haar desondanks zwaar viel kwam dus niet door een tekort aan zelfkennis. Het werd veroorzaakt door een tekort aan zelfacceptatie, een tekort aan zelfliefde.

Toen de oude vrouw dit eenmaal had ontdekt, viel het haar steeds minder zwaar om zonder schuldgevoel nee te zeggen. Ze had de liefde voor zichzelf herontdekt. Maar zoals ik in het begin al vertelde, ze had een warm hart. Ze besloot anderen te helpen om haar oude klusjes over te nemen. Ze instrueerde hen en bracht hen de fijne kneepjes van het vak bij. Dat kon ze nu doen. De liefde voor haarzelf was tot expressie gekomen en had haar complement gevonden in de liefde voor de anderen en voor het geheel.

“A beautiful mind blossoms with the frequent correspondence between your thoughts and your heart.”

2 thoughts on “Over kennen, kunnen, zelfkennis en zelfliefde

 1. Jeetje, zo waar. Het is alsof je het voor mij en mijn man geschreven hebt. Wij zitten net in deze fase van ons leven en ervaren allebei precies wat jij hier omschrijft. Dank je wel Didadodeb 😉

  Dit eigen versje voor jou met veel liefs:
  Weten en voelen horen bij elkaar
  Praat erover, maak het waar
  Hoe eerlijker, hoe beter, vooruit
  Pijn of vreugde, maakt niet uit
  Waarheid verdragen, val niet aan
  Gevoelens verklaren, waar we voor staan
  Kijk, zoek en vind saamhorigheid
  De kunst van het leven, wereldwijd …

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s