Wees blij met je beperkingen

Mijn moeder geeft meditatie-les. Dat doet ze met heel veel plezier en inzet. Laatst hadden we een gesprek hierover. Mijn moeder weet heel veel van het onderwerp af en ze besprak met mij wat ze de komende les zou vertellen. Ze zei: “Het is goed om je beperkingen te kennen”. Toen ze namelijk voor het eerst les gaf, vertelde ze wel eens teveel en weidde ze in haar enthousiasme hier en daar nogal uit. Het resultaat daarvan zadelde haar aan het einde van de les op met een wat onbevredigd gevoel. “Dankzij je beperkingen kun je groeien”, zei mijn moeder. Al doende leerde ze precies het juiste te vertellen en weg te laten wat niet nuttig of nodig was.

Deze ervaring van mijn moeder zal andere docenten bekend voorkomen. Ik loop daar in mijn eigen lessen ook nog wel eens tegenaan. Het kennen van je beperkingen is overigens van toepassing op veel facetten van je leven – bijvoorbeeld op het schrijven van stukjes. Wanneer ik begin met schrijven gebeurt het mij regelmatig dat er werkelijk een vloedgolf aan woorden op mijn scherm verschijnt.  Het stukje in zijn eerste versie is een warboel van nuttige, nodige, nutteloze en onnodige hoofd- en bijzinnen. Kende ik mijn beperkingen niet, dan liet ik het zo staan of paste ik hooguit hier en daar wat woorden en zinnen aan – en leerde ik niks. Dit zou nogal hoogmoedig en arrogant geweest zijn.

Maar ik weet dat ik mijn beperkingen heb. Ik ben zelfs blij met mijn beperkingen. Ze geven mij de gelegenheid om te groeien. Ik schrap, ik herschrijf, ik overweeg opnieuw en zo wordt het stukje telkens iets beter, totdat ik tenslotte het gevoel krijg dat het oké is. Misschien vind iemand anders datgene wat ik heb geschreven nog steeds niet oké. Er zijn vast wel wat stijlfouten en andere zaken onopgemerkt gebleven tijdens mijn herschrijf-sessies.  Dat is prima, zeker als ik dat te horen krijg. Ik ben niet uitgeleerd. Ik heb beperkingen en ik ben blij dat ik dat weet. Want alleen dan sta ik open voor nieuwe ideeën, alleen dan doe ik wat ik moet doen in het leven: ervaren en groeien.

One thought on “Wees blij met je beperkingen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s